HTML

utó

Friss topikok

  • gond/ol/a: na végre, újra sikerül belépni (2021.07.24. 09:20) por és lomb
  • gond/ol/a: @Rozsa T.: lányom legújabb verskötetének a cime éppen: Anna visszafordu;)(Karenia ANna természetes... (2017.12.17. 01:20) gyönyörű szerelmeim
  • gond/ol/a: hova tűntek az avatarok amúgy idén is voltam a koncertjén, a napokban...egyre jobb és szebb a hege... (2017.07.29. 01:08) hegedűkoncert a zenepavilonban
  • gond/ol/a: milyen érdekes, épp most került elő nagymamám egy 1952-ben irt levele, amiben a zenéről irja , s a... (2017.07.15. 20:28) sorszerűségek Csajkovszkij koncert körül
  • gond/ol/a: már csak online :( (2016.08.17. 00:41) a ligetben

Címkék

. (1) álom (1) betegség (1) Budapest (2) Címkék (5) élet (1) elmélkedés (26) épitészet (1) epizód (6) eset (3) festők (1) fi (1) film (6) fotó (6) halál (1) irás (1) irodalom (9) Isten (1) József (2) kapcsolatok (15) képzőművészet (5) kiállitás (2) kiállítás (4) könyv (6) könyvtár (2) lányom (8) Makó (21) Makovecz (2) Maros (3) múlt (11) múzeum (3) rádió (1) Radnóti (1) számitógép (1) Szeged (5) szinház (1) tánc (2) természet (7) történelem (4) vers (20) zene (6) zsidóság (6) zsinagóga (4) Címkefelhő

winchester és tollbetét

2013.09.24. 21:13 gond/ol/a

6 évig irtam minden nap gondolataim, érzéseim legjavát ("nulla dies sine linea" mottómnak megfelelően) - a freeblogon - ami március közepe óta nem volt lehetséges, most már be se tudok menni... szerverhibát jelez- és minden eltűnt.S bár elmentettem a dokumentumaimba, a fotók onnan is, letölthetetlenek (nincs honnan?...!)... S ha mindez kevés, tegnap d.u. a laptopom is felmondta a szolgálatot...azonnali merevlemezcserét javasolt a hibakiirás...Vittem is a számitástechnikai boltba, ahol megnyugtattak, holnap kicserélik (de a merevlemezt nekik is meg kell előbb rendelni)., persze az nem tudható, hogy a sok hiba miatt, érte-e s milyen veszteség becses és számos dokumentumaimat, el kéne menteni, is majd -mindent legalább két példányaban, mindig is ... igen majd DVD-re, javasolták, az elállhat akár  50 évig is.-...mondják,. mikor is  egy öreg (nálam is öregebb) hajlott hátú néni betopogott az ajtón, bozonytalanul, a táskájában matatva, -Mit kér? - fordulnak hozzá, mire ő - nem találom a tollam, tollbetétet szerettem volna bele...-Nálunk ilyen nincs... hangzik a mosollyal kisért válasz. Én eligazitom a legközelebbi papirboltba, sajnálom, de egy kicsit irigylem is.Ő még tollal ir. Az nem is tűnhet el, csak úgy - még 50 év múlva se... A gyerekkori gyöngybetűkkel irt naplóm jóval "korosabb" is annál, még csak nem is halványodtak el tintabetűi.

S milyen labilis ez a virtuális világ. Van  is és nincs is,mert nem tudjuk meddig is... és mi okból illanhat el. Akárcsak majd mi. 50 év múlva hol leszek már , ugyan, mit izgat engem ez a záros idő a DVD-ben.

Dehát tán épp azért, mert illanó életünkről valami nem illanó nyomokat szeretnénk hagyni?

 

11 komment

Címkék: elmélkedés epizód irás eset számitógép

A bejegyzés trackback címe:

https://lineas4.blog.hu/api/trackback/id/tr115532138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2013.09.25. 23:13:10

Elég baj az, szegénykének legalább tíz tollat kellene tartania, hogy mindig megtaláljon egyet éppen ott, ahol keresi. :)
(Előbb a jelszavam veszett el, aztán a nevem,mert nem tudtam, hogy a harminckettőből melyikkel regisztráltam.Végig kellett próbálgatni, mit fogad el a bloghu. Vagyis: mindennek nyoma van, csak emlékezni kell, melyik nyom a sajátunk.)

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2013.09.26. 16:51:46

szerintem csak 1 van neki. Hát persze, nehezebb egy laptopot szem elől téveszteni... (egyébként, jut eszembe unokabáátyám, aki a lakásában méterenként helyez el szemüvegeket, hogy valamelyik mindig meglegyen..:)

az is félelmetes, hogy mindennek nyoma marad a neten is, csak nem a te szándékaid szerint - a te szöveged,de nem a te tulajdonod, nem rendelkezel vele... lehet, hogy számodra eltűnt, más meg garázdálkodhat vele...(?) (ha ért hozzá)

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2013.09.26. 16:52:46

de a freeblog most már tényleg szőrén-szálán láthatatlan :(

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2013.09.26. 21:40:11

most olvasom:Képzeld el, hogy nagyon sok családi fotót, kedvenc zenéidet, és millió fontos dokumentumot tárolsz a számítógépeden. A mindennapi munkádhoz, szórakozásodhoz fontos programok és adatok ott vannak ezen a gépen. Nem is igazán érted, hogy hogyan működik, mert csak kattintasz kettőt, és eléd ugrik az, amire szükséged volt. Egészen megszoktad, hogy mindig elő tudod hívni a gépről, a programok segítségével a régi dolgaidat. Minden kérdésedre megtalálod a választ az interneten, és így tovább.

És képzeld el, hogy ez a számítógép egyszer csak tönkremegy, minden adatod menthetetlenül elvész. Minden megszokott mód, amivel elő szeretnéd hívni a régi képeket, a zenéket, az adatokat, nincs többé, elérhetetlen számodra.

images (10)Csak áll meg most egy pillanatra olvasás közben, s képzeld el ezt az érzést. Ott az üres számítógéped, de még az operációs rendszert sem tudod elindítani, minden adatod elveszett és soha többet nem tudsz már ilyen számítógépet keríteni magadnak. Kész. Vége. Örökre.

S most képzeld el, hogy ez a „számítógép” ott volt benned. Ez a program, ezek az adatok és a hozzáférési módszerek ott voltak benned, mint tanult és öröklött minták. Minden kérdésre a válasz ott volt benned, hogy „hogyan is kell élni itt a Földön”. Vajon hogyan illik ismerkedni? Miért kell felöltözni? Miért kell párt találni? Miért kell iskolába menni? Mit is tanultam az iskolákban? Miért kell munkába járni? Mire való a pénz? Mi ez a test, és hogyan működik?

Nos, ez mind elveszett.

Csak képzeld el. Mind elveszett, és neked nem áll rendelkezésedre régi minta, régi program, ami megmondaná, hogy HOGYAN ÉLD AZ ÉLETED.

Persze, ez csak egy hasonlat, és mint minden hasonlat, ez is sántít egy kicsit, de valójában pont ez történik."
---
nos nem nehéz elképzelni semmit se... de nem mondom, fenemód megnyugodtam-....

Klári Bodó 2013.09.27. 11:54:57

Igaz, igaz. Ha a régi minta elvész, nem könnyű újat kitalálni.
(A számítógépen tárolt adathalmaz nem tűnik el végleg, hidd el.Van drága szoftver, amelyik visszahozza.)

Elképzelni, hogy elveszett, az megint más. Félelmetes zuhanás a semmibe. A fekete lyukba. Ott nem léteznek a tanult vagy öröklött minták. Ezek mind az élőké. A fekete zuhanás közben kitörlődik minden. Jaj, mire nem veszel rá, Aliz?

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2013.09.30. 20:10:43

ha a számitógép merevlemeze ripityára megy, akkor elveszhetnek adatok, nem? mint ahogy egyéb "adathordozók" esetén is , gondolom. Bár épp nemrág olvastam azt is, hogy Stephan Hawking elvileg mivel szerinte az agyunk szgépszerűen működik - le illetve meg lehetne menteni "tartalmát"... (na de kinek?)

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2013.10.02. 23:09:30

mostanában egyébként én nem találok a blogodhoz... :(

Klári Bodó 2013.10.03. 17:41:17

gond/ol/a, mióta megszűnt a freeblog, eltűntek a megbízható linkek is.
A blog.hu külön vicc az én esetemben.
Most itt vagyok: klarimondja.blogspot.hu/
Nem olyan érdekes, nem veszítesz semmit, ha nem olvasod.:))
süti beállítások módosítása